duminică, 28 noiembrie 2010

Din timpuri străvechi

O lista cu lucruri despre care noi credem ca sunt inventii moderne, insa au fost folosite din timpuri stravechi.

Cosmetice
Femeile romane obsinuiau sa se fardeze pe fata cu anumiti compusi metalici pentru a le da luminozitate si culoare tenului. Oxidul de cositor sau de plumb era folosit ca fard, arsenicul (cu toate ca stiau ca este otarvitor) era folosit ca ruj sau fard iar carbunele ca si creion de ochi. Romanii au fost si primii care au folosit oglinjoarele de buzunar.

Kilometrajul
Cu toate ca primii care l-au folosit eficient au fost grecii, masurand distanta dintre orase, romanii au fost primii care au creat un fel de kilometraj pentru carute. De fiecare data cand roata se intorcea complet, un ac angrena o roata zimtata crestand lemul carutei. De fiecare data cand roata se intorcea, inseamna ca se parcuregea o mila romana (aproximativ 1400 de metri).

Aruncator de flacari
In Imperiul bizantin s-au folosit pentru prima data aruncatoarele de flacari ca un dispozitiv naval, folosit pentru a incendia velatura si panzele navelor rivale. Erau construite dupa un principiu foarte simplu, pompa era activata pentru a trage lichid inflamator dintr-un rezervor, lichid care trecea printr-un tub cu viteza si era dat afara in fata unei flacari.

Medicamente
Exista multe dovezi arheologice si istorice referitoare la folosirea de medicamente complexe si proceduri medicinale in lumea antica. Mierea era folosita ca antiseptic de baza, caprifoi pentru insomnii, parul de cal pentru pentru copci, ace subtiri pentru operatiile de cataracta si larvele pentru curatarea ranilor (pentru ca mananca tesuturile moarte).

Arme biologice
Fiind mult mai puternica si avand o precizie mai mare decat cea a catapultei medievale, trebuchet-ul folosea greutati pentru a spori viteza cu care erau azvarlite pietrele, ghiulelele sau chiar persoane. Era folosita in principal de catre crestini si musulmani in toata regiunea Mediteraneana in secolul al XII-lea.

Trebuchet-ul se considera a fi o forma timpurie de arma biologica, armatele incarcand masinaria cu cadavrele bolnavilor de molimi, tintind spre taberele dusmanilor sperand ca astfel sa-i infesteze in numar cat mai mare.

Piscine interioare cu apa calda
Baile din Caracalla era unul dintre cel mai mare complex de bai construite in Roma antica. Aceste bai puneau la dispozitia publicului piscine atat in exterior cat si in interior, piscine cu apa calda sau rece, camere incalzite sau nu, saune, gymnasium for sports, si o "garderoba de palarii", un fel de vestiar unde scalvii ramaneau sa pazeasca bunurile si hainele stapanilor.

Posta
Sistemul de posta antic era folosit pentru a expedia scrisori importante ale guvernului sau armatei. De asemenea, era cea mai rapida forma de comunicare. Mesajele erau transmise prin calareti care fie schimbau caii din loc in loc, fie transmiteau mesajele altor calareti care le duceau mai departe. Acest tip de curierat era folosit chiar si in Egipt prin 2000 i.Hr.

Ciment
Romanii sunt cei despre care se crede ca au inventat cimentul. La acea vreme, era un material cu adevarat revolutionar pentru constructii. Era usor, foarte rezistent, se usca si sub apa si era foarte maleabil cand era ud. De atunci, componentele de baza ale cimentului nu s-au schimbat prea mult si, in unele aspecte, cimentul romanilor era de mai buna calitate decat cel din ziua de azi.

Calculator mecanic astrologic
Cel mai vechi calculator mecanic folosit in astronomie este mecanismul Antikythera. Rotitele sale se miscau astfel incat sa calculeze pozitia soarelui, a lunii si a altor corpuri ceresti. Complexitatea si acuratetea lui rivalizeaza cu ceausurile produse prin 1700. Mecanismul Antikythera a fost produs intre 150 si 100 i.Hr.

Multe lucruri pe care le folosim zilnic si despre care avem impresia ca sunt inventiile lumii moderne au fost, de fapt, folosite de catre om de mii de ani.

Placajul de lemn
Parchetul din placi de lemn ni se poate parea o inventie moderna, insa prima atestare a folosirii placajului de lemn a fost in Egiptul antic in jurul anului 3500 i.Hr. Egiptenii creau obiecte din lemn realizate din furniruri taiate cu fierastraul si lipite intre ele. Au inceput sa creeze aceste obiecte deoarece duceau lipsa de lemn rafinat. Aceste placi de buna calitate erau lipite peste suprafete de lemn de mai joasa calitate, pentru a-l cosmetiza. Acesta maniera de a folosi placajaul de lemn s-a tot reinventat de-a lungul istoriei.

Lucrari de instalatie
Lucrarile de instalatie de apa si canal sunt un semn al civilizatiei si a lumii moderne. Cu toate acestea, tevi de canalizare realizate din asfalt pentru a preveni scurgerile au fost descoperite in valea civilizatiei indusului si dateaza din 2700 i.Hr. Lucrarile de instalatie au luat amploare in timpul civilizatiilor romane, grecesti, indiene, persane si chineze. Odata ce acestea au inventat baile publice, aveau nevoie sa aduca apa proaspata si sa o elimine pe cea folosita, inventand astfel sistemul de canalizare. Imbunatatirea sistemelor de canalizare a fost foarte lent, aproape ca nu s-a facut niciun progres din vremea apeductelor romane pana in secolul al XIX-lea cand au aparut conductele moderne.

Patinele
Conform unui studiu realizat de catre Federico Formenti, de la Universitatea Oxford, si Alberto Minetti, Universitatea din Milano, finlandezii sunt cei care au inventat patinele, acum circa 5.000 de ani. A fost o inventie extrem de utila, inlesnindu-le transportul pe lacurile inghetate. Primele patine cu lame din fier au fost descoperite in Scandinavia si dateaza din 200 i.Hr.

Parfumul
Primul chimist al lumii se crede ca a fost o femeie pe numele ei Tapputi, o creatoare de parfumuri care a fost amintita intr-o scriere cuneiforma datand din al doilea mileniu i.Hr. din Mesopotamia. Aceasta distila florile, uleiul si alte plante aromatice, le filtra si crea astfel esente de parfum. Cele mai vechi sticlute de parfum au fost descoperite in Pyrgos, Cipru, si dateaza de acum mai bine de 4.000 de ani. In fabrica antica de 4.000 m2 au fost descoperite cel putin 60 de esente, stricle de parfum, palnii si boluri. Patru dintre parfumurile descoperite au fost recreate.

Lentilele
Lentila Nimrud este o piesa de cristal veche de 3000 de ani si se crede ca era folosita pentru marit obiectele. Omul de stiinta italian Giovanni Pettinato, de la Universitatea din Roma, este de parere ca aceste lentilele erau folosite de catre asirieni ca parte din telescop, astfel s-ar putea explica cum acest popor antic stia atat de multe despre astronomie.

Operatia de cataracta
Primele documentari ale operatiei de cataracta le gasim in Biblie si in scrierile hinduse. Unul dintre cei care realiza astfel de operatii era medicul indian Sushruta, in secolul VI i.Hr. In India operatia era realizata cu o unealta speciala numita Jabamukhi Salaka, un ac curbat care slabea lentila si impingea cataracta din aria vizuala. Ochiul era apoi uns cu unt cald si bandajat.

Opretaiile estetice
Operatiile estetice sunt unele dintre cele mai vechi forme de operatii practicate de catre om. Operatiile de reconstructie a nasului erau practicate in India in anul 2000 i.Hr., cand amputarea nasului era o forma de pedeapsa. De nevoie, au descoperit un mod de a reconstrui nasul folosind o parte din frunte, tehnica care mai este folosita si azi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.