vineri, 2 septembrie 2011Datoria SUA, pe înţelesul tuturor

Acest material mi-a parvenit prin e-mail. Mi-a plăcut cum a fost redusă la concret, la palpabil, adică la o percepţie unanimă noţiunea..."munţilor de bani". Sigur, la noi, adică mai pe la "bizonei", superlativul averilor se raportează fie la lopată, fie la roabă. În primul caz banii sunt întorşi de pe o rână pe alta ca să nu prindă iz de mucigai, iar în cazul secund...nu mai ştiu exact de ce trebuiau plimbaţi cu roaba, dar, oricum, tot a vânzoleală ar fi fost vorba. Prin urmare, vă invit să urmăriţie materialul de mai jos! Merită toţi banii! O singură menţiune ţin să fac. Defapt, două. Prima ar fi că autorul (necunoscut) a postat expozeul de mai jos înainte ca America să-şi sporească plafonul datoriei excterne, adică cu încă vreo patru terenuri de fotbal, iar a doua menţiune ţine de vecinătatea cu Limba Română de care suferă redactatarea textului. Posibil ca autorul să fi fost un restant al.. bacalaureatului. 

100$


    Bancnota se 100 $ este cea mai populara in toata lumea. Anume prin intermediul acestei bancnote vom prezenta datoria SUA.

10 000 $


    Cu 10 000 $ va puteti petrece un concediu de vis in una din destinatiile exotice sau va puteti cumpara un autoturism la mana a doua in stare buna de functionare. Unui locuitor mediu al Terrei ii ia cam un an ca sa castige aceasta suma de bani.

1 milion de dolari.
Pana la urma nu arata chiar asa de impresionant, nu?


    Marea majoritate a oamenilor nu vor reusi sa castige un milion de dolari SUA pe parcursul intregii vieti. Poate anume din acest motiv a deveni milionar este visul suprem al oricarui reperezentant al clasei mijlocii.


100 de milioane de dolari    100 de milioane de dolari incap pe un palet, astfel sunt mai usor de transportat. Alaturi, pe podea, pentru comparatie avem 10 mii $ si 1 mln $.

1 miliard de dolari SUA    Daca aveti intentia de a da o spargere de 1 miliard de dolari la o banca, nu scapati din vedere si faptul ca aveti musai nevoie de un camion.

Iar asa arata un bilion de dolari:   Va rog sa observati ca vorbim de 1 000 de paleti a cate 100 mln $ pe fiecare, aranjati pe doua niveluri. Pentru comparatie avem un teren de fotbal si un Boeing- 747-400:


15 bilioane de dolari.    Boeingul s-a "ascuns" dupa acest munte de bani, iar Statuia Libertatii pare usor ingrijorata, deoarece asta este doar a zecea parte din toata datoria SUA...

114.5 bilioane de dolari.
"Turnul" de bani il puteti vedea in dreapta.


    Daca ati sari de la o asemenea inaltime pe acoperisul oricarui zgarie nori din SUA cu siguranta va veti face piftie. Daca, insa, ati avea neinspirata idee sa sariti spre Statuia Libertatii - riscati sa nu o nimeriti :)

    114.5 bilioane de dolari este suma care nu-i ajunge acum SUA ca sa achite datoria externa, dar si cea publica, manifestata prin sanatate, farmaceutica, programe de pensii, cele sociale, politie si proiecte militare, care au fost atat de adorate de majoritatea presedintilor americani. In concluzie SUA are doua iesiri: ori guvernul va tipari aceste bilioane, ori cetatenii SUA le vor achita din propriile economii pe parcursul catorva generatii, ceea ce nu este deloc o perspectiva tocmai roz...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu