joi, 7 martie 2013

Au schimbat lumea, dar lumea nu i-a apreciat


Cinci inventatori care au contribuit major la progresul tehnologic, răsplătiţi cu ignoranţă şi uitare!


   Doar pentru că munca unora i-a ajutat să schimbe lumea, nu înseamnă că au şi fost apreciaţi pentru geniul lor. Nu au avut parte de bani, faimă, recunoaştere şi respect, ci chiar au fost uitaţi, munca lor a fost trecută cu vederea iar apoi alţii şi-au asumat creaţiile lor. Iată cazurile a cinci inventatori care care au schimbat lumea şi nu au fost apreciaţi pentru asta:

5. Siegel şi Shuster, creatorii eroului Superman

   Jerry Siegel (17 octombrie 1914, Cleveland, Ohio – 28 ianuarie 1996) şi Joseph "Joe" Shuster (10 iulie 1914 Toronto, Ontario – 30 iulie 1992) sunt cei care l-au creat pe Superman, unul dintre cei mai faimoşi supereroi din toate timpurile. Începând cu debutul său din 1938, într-o carte cu benzi desenate, Superman a generat câştiguri de ordinul a miliarde de dolari şi o industrie înfloritoare care continuă să aibă succes şi în zilele noastre.
   Din păcate, Siegel şi Shuster au vândut toate drepturile asupra mărcii Superman pentru ridicola sumă de 130 de dolari unei case de producţii care a fost cumpărată de studiourile Warner Brothers. Ulterior, ei au încercat să revendice o parte din câştigurile generate de Superman dar au fost refuzaţi. Studiourile Warner Bros. A făcut câştiguri de milioane de dolari, iar ei au trăit în sărăcie până la sfârşitul vieţii lor.


4. Philo T. Farnsworth, fermierul care a inventat televizorul

   Philo Taylor Farnsworth (19 august 1906 aproape de Beaver, Utah – 11 martie 1971) este inventatorul unei serii de patente printre care se numără şi televizorul. El a creat iconograful, un dispozitiv care capta imaginea şi o convertea în semnal electronic. Farnsworth, un fermier din Idaho, a inventat televizorul la fragedă vârstă de 14 ani şi i-a demonstrat capacităţile în 1927.
   Atunci când a încercat să obţină patentul pentru creaţia sa, tânărul fermier a atras atenţia lui David Sarnoff, de la Corporaţia americană de radio. Rarnoff a văzut imensul potenţial financiar al invenţiei lui Farnsworth şi a făcut tot posibilul să-l împiedice pe fermier să obţină patentul pentru televizor. De-a lungul timpului, David Sarnoff a recurs la tot felul de tactici murdare, cum ar fi să-l dea în judecată pe fermier şi să angajeze un inventator rus care a pretins că el a inventat primul televizor din lume.
   Plictisit de atâtea procese, Sarnoff a început să producă televizoare fără acordul inventatorului lor şi a făcut milioane de dolari. Deşi Corporaţia americană de radio i-a plătit până la urmă un milion de dolari lui Farnsworth, acesta nu s-a mai putut bucura de bani pentru că s-a îmbolnăvit şi a paralizat din cauza stresului emoţional la care a fost supus.

3. Edwin H. Armstrong, părintele radioului FM

   Radioul FM (de la englezescul frequency modulation) a fost inventat de Edwin Howard Armstrong (18 decembrie 1890 în Chelsea, district New York City – 31 ianuarie 1954) în 1910. Armstrong a creat un sistem care să reducă interferenţele între benzile radio, pentru o claritate mai mare a sunetelor. Tehnologia creată de el acum mai bine de 100 de ani este folosită cu succes chiar şi în zilele noastre.
   Viaţa bietului Armstrong a fost dată peste cap de acelaşi ticălos care i-a distrus-o şi pe cea inventatorului televizorului, Philo Farnsworth. Da, exact! Aţi citit foarte bine! David Sarnoff a decis să profite nu doar de televizor, ci şi de radioul cu frecvenţă modulată! Folosindu-se de relaţiile sale dar şi de diverse tertipuri legale, Sarnoff l-a împiedicat pe Armstrong să-şi folosească minunata creaţie. Abia la sfârşitul anilor 70`, când radioul FM a devenit extrem de popular, au fost recunoscute şi meritele lui Armstrong. Din păcate, recunoaşterea a venit prea târziu pentru că bietul om s-a sinucis în 1954 tot din cauza nemernicului de Sarnoff.

2. John Walker, inventatorul chibriturilor

   Chibriturile reprezintă una dintre cele mai grozave invenţii din toate timpurile. Până la apariţia lor, oamenii frecau beţele între ele pentru a face focul. Situaţia s-a schimbat începând de pe la jumătatea secolului al IX-lea, când chimistul englez John Walker (29 mai 1781 în Stockton-on-Tees, Anglia – 1 mai 1859) a decis să acopere beţele cu un mix de substanţe, care, după ce erau frecate de o suprafaţă dură, luau foc.
   Fără să bage prea mult în seamă potenţialul invenţiei sale, Walker a refuzat să o patenteze şi a dat cu piciorul şansei la o viaţă bogată şi lipsită de griji. În 1829, Isaac Holden a îmbunătăţit reţeta de chibrituri a lui Walker dar nu a patentat-o nici el. Samuel Jones a realizat potenţialul uriaş al muncii lui Walker şi Holden, şi a decis să facă el bani de pe urma uneia dintre cele mai folositoare invenţii din istoria omenirii.

1. Gary Kildall, părintele sistemului de operare

   Gary Arlen Kildall (19 mai 1942 în Seattle, Washington – 11 iulie 1994) este unul din geniile cărora trebuie să le mulţumim pentru faptul că folosim computere ultra sofisticate în zilele noastre. În 1973 Kildall creat CP/M, un sistem de operare pentru microcomputere (aşa se numeau pe atunci computerele mai mari decât portbagajul unei maşini). Sistemul său de operare a devenit un standard în industria computerelor în următoarea decadă. Practic, Kildall este omul care l-a îmbogăţit pe Bill Gates!
   În 1980, Gates se pregătea să devină faimos şi a apelat la serviciile programatorului Tim Paterson care a creat o copie a sistemului CP/M, numită QDOS. Gates a cumpărat creaţia lui Paterson şi a vândut-o companiei IBM sub numele de MS-DOS. Sistemul de operare MS-DOS a fost inclus în toate computerele produse de IBM, motiv pentru care şi în zilele noastre cam 90% dintre produsele companiei folosesc Microsoft Windows. În mod ironic, nu mulţi ştiu de creaţia lui Kildall, în timp de Gates este unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe pământ!

Material preluat de pe "roportal.ro", adaptat, completat şi corectat Aqvila

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.