luni, 28 octombrie 2013

Capela din Bran - Inima Reginei Maria

   Capela Inima Reginei Maria este o micuţă capelă de lângă Castelul Bran. Acesta este al doilea loc preferat al Reginei Maria, după reşedinţa regală din Balcic, Bulgaria. Capela "Inima Reginei Maria" de la Bran este o copie a Capelei Stella Maris, din Balcic, loc unde a fost pusă caseta din argint şi pietre preţioase cu inima Reginei, într-un sarcofag de marmură. Balcic-ul este o staţiune situată pe ţărmul Mării Negre, în Bulgaria, la aproximativ 60 de kilometri de Vama Veche.
   Maria, născută Marie Alexandra Victoria (Foto medalion), s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în Marea Britanie, fiind fiica principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha şi duce de Edinburg, şi a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei. De asemenea, era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii. Regina Maria s-a logodit la 16 ani cu prinţul Ferdinand de Hohenzollern, moştenitor al tronului României, iar căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892.

   La scurt timp după venirea în România, calităţile sale o transformă într-o figură publică binecunoscută şi iubită. A fost supranumită de popor "Mama Regina", "Mama răniţilor", "Regina soldat", datorită acţiunilor sale din perioada Primului Război Mondial, când a ajutat soldaţii aflaţi în spitalele de pe front. De asemenea, şi-a legat numele de viaţa culturală şi artistică din România acelor ani.
   În anul 1933, când Regina Maria îşi întocmeşte testamentul, ea cere ca după moartea ei inima să îi fie depusă în micuţa capelă pe care o construise pe malul mării (Stella Maris), iar corpul să îi fie îngropat la Mănăstirea Curtea de Argeş, alături de ceilalţi membri ai Familiei Regale.


   Regina Maria a trecut la Domnul în ziua de 18 iulie 1938, la Castelul Peleş, în Sinaia, în urma unei grele suferinţe, la aproape 63 de ani. Regina Maria a fost înmormântată în curtea Mănăstirii Curtea de Argeş, alături de soţul ei, Ferdinand, cât şi de Carol I şi Elisabeta. Potrivit testamentului lăsat în urmă, la înmormântare, regina a dorit să fie îmbrăcată în culoarea "mov cardinal", precum şi doliul naţional, ce avea să fie ridicat în acea zi.
   După ce au fost depuse la Mănăstirea Cotroceni, regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său, Mihai, au îndeplinit dorinţa testamentară a Reginei Maria, ducând caseta care conţinea inima reginei în Capela Stella Maris, de la reşedinţa reginei din Balcic, unde a fost depusă cu toate onorurile. Tunurile distrugătorului "Regina Maria" au tras 21 de salve, iar gorniştii companiei de marină au sunat stingerea.


   Poporul român a fost un popor pe care Regina Maria l-a iubit mai mult chiar decât pe al ei, despre acesta ea scriind în jurnal: "Ţării mele şi Poporului meu, când veţi ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veşnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Şi totuşi, din marea dragoste ce ţi-am purtat-o, aş dori ca vocea mea să te mai ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniştea mormântului. Abia împlinisem 17 ani, când am venit la tine; eram tânără şi neştiutoare, însă foarte mândră de ţara mea de baştină, şi am îmbrăţişat o nouă naţionalitate, m-am străduit să devin o bună Româncă. (...) Nimeni nu e judecat pe drept cât trăieşte: abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veţi aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt: mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. (...) Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută."

Capelă din Bran - Inima Reginei Maria

   În anul 1940, când România pierde Cadrilaterul, localitatea Balcic se pierde şi ea. Datorită acestui eveniment istoric, inima reginei Maria, aflată până la acea dată în Capela Stella Maria, a fost adusă la Castelul Bran şi aşezată într-un spaţiu special amenajat, săpat în stânca muntelui de lângă castel.

   Regina Maria a avut două locuri de suflet, anume Balcic şi Bran. În anul 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat şi l-a lăsat moştenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea.
   Deoarece măreţul Castel Bran aparţinea tot familiei regale, fiica reginei, principesa Ileana, a ridicat pe un teren al castelului, între anii 1941-1942, o micuţă capelă, urmând întru totul scara şi modelul celei din Balcic. Capela avea un grilaj din fier, ornamentat cu cruci gamee, simbol des folosit de Regina Maria în timpul vieţii.

    Principesa Ileana i-a ordonat administratorului reşedinţei sale de la Bran, generalul Zwiedineck să aducă inima mamei sale, de la Balcic, în România, pentru a fi înmormântată la Bran, unde a fost a doua reşedinţă a mamei sale. În ziua de 8 septembrie 1940, la doar o zi după ce, prin semnarea Tratatului de la Craiova, Cadrilaterul era redat Bulgariei, caseta cu inima Reginei Maria era scoasă din capela Stella Maris şi predată aghiotantului Eugen Zwidinek, pentru a fi adusă în România. Până la finalizarea lucrărilor la capelă, inima Reginei Maria a fost depusă într-o nişă la poalele Muntelui Măgura.
   În ziua de 27 iunie 1947, părintele Arsenie Boca, de la Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, vine în localitatea Bran, chemat fiind de Principesa Ileana. Părintele a fost chemat spre a sfinţi cea mai mică bisericuţă din ţară. Capela numită "Inima Reginei Maria" a fost pictată de către pictorul Arthur Verona.
   Deşi lucrările la capelă de lângă Bran nu erau încă terminate, slujba de sfinţire a fost însă săvârşită. Dorinţa principesei era de a putea oferi localnicilor posibilitatea de a săvârşi sfintele slujbe în acest nou locaş. Cu toate acestea, zeci de ani vor trece până altă slujbă va fi săvârşită în capelă.
   Principesa Ileana îşi dorea ca Bisericuţa Inima Reginei Maria să fie locaş de slujbă pentru cei internaţi în Spitalul din Bran. Multă vreme, principesa a lucrat ca voluntar în spitalul de lângă Bran. Construit în anul 1945, spitalul de campanie din Bran a fost numit "Inima reginei Maria". Prin mijlocirea principesei, spitalul primea medicamente din Germania şi Elveţia.
   În anul 1948, odată cu abdicarea forţată a Regelui Mihai, principesa Ileana a fost alungată din ţară. Securiştii au păzit cripta din stânca muntelui, spre a nu fi furată inima Reginei Maria şi dusă în străinătate.

   După anul 1948, comuniştii au încercat să distrugă toate urmele lăsate în ţara de familia regală. Spitalul a ajuns în paragină, iar Capela de piatră de lângă Bran a fost părăsită şi vandalizată. Peste ceva timp, inima reginei va fi mutată în interiorul Castelului Bran.
   În data de 5 iulie 1968, directorul Muzeului Bran, Titus N. Haşdeu, însoţit de mai mulţi activişti de partid, au deschis capela şi au forţat cu răngile sarcofagul de marmură aflat în interior. În sarcofag au găsit caseta de argint aurit cu inima reginei, casetă pe care au depus-o în casa de bani a Muzeului Castelului Bran.
   În lună martie 1971, pe motivul de mai multă siguranţă, caseta aurită cu inima Reginei Maria a fost transferată la Muzeul Naţional de Istorie a României, din Bucureşti, şi a fost deschisă. În ea se găsea o altă casetă, mai mică, octogonală, de argint. Şi aceasta a fost deschisă. Cele două casete au fost incluse în Tezaurul Istoric al României, iar inima, introdusă într-o cutie de plastic, a fost dusă spre păstrare în depozitul Muzeului Naţional de Istorie al României.
   Încă din anul 1995 s-au început lucrări de restaurare a capelei, cu ajutorul Parohiei Bran, la iniţiativa istoricului Nicolae Pepene şi a lui Emil Stoian, preşedintele Asociaţiei "Fiii şi Prietenii Branului", de a aduce inima Reginei Maria înapoi la Bran, după terminarea lucrărilor de renovare şi sfinţire ale capelei. Bisericuţa de lângă Bran a fost resfinţită în anul 2005. 

Capelă din Bran şi Caseta cu inima Reginei Maria

   Caseta de argint, în care a fost aşezată inima Reginei Maria, a fost introdusă într-o casetă de bijuterii de argint aurit, gravată şi ornamentată cu pietre preţioase, cadou de nuntă primit de regina Maria, în anul 1893, de la "Doamnele Române". La rândul ei şi această casetă a fost învelită într-un steag. Casetele au fost depuse într-un sarcofag de marmură albă.

   Caseta din argint aurit, împodobită cu ornamente din pietre preţioase, poartă pe ea următoarea inscripţie: "Alteţei sale, Principesa Maria a României: Doamnele Române." Această casetă a fost primită din partea doamnelor române, cu ocazia vizitei în România a Reginei Victoria I a Regatului Unit.
   Cele două casete au fost realizate cu mult timp înainte, de către bijutierul Maurice Frement. Pe o faţă, caseta poartă inscripţia: "Alteţei sale Regale, Principesei Maria a României - Doamnele române", iar pe capac este reprezentată coroana regală, aşezată pe steagul Regatului României. Pe feţele laterale este gravată monograma "M" (de la Maria) şi stemele României, de dinainte de 1918.

    Casetele în care a fost aşezată inima Reginei Maria se află astăzi în Muzeul de Istorie din Bucureşti. Caseta este formată din două părţi, una aşezată în cealaltă. Prima casetă este din argint, având o greutate de 8,1 kg şi monturi de platină, safire, rubine şi briliante. Caseta cea mare este învelită într-un drapel vişiniu, având o bordură în roşu, galben şi albastru, cât şi stemele celor trei provincii româneşti. Caseta cea mică, din interiorul celei mari, este mai mică, având o greutate de 561 grame. Aceasta din urmă este de formă octogonală, fiind şi ea învelită într-o pânză, având imprimată pe ea stema României şi pe cea a Angliei, ţara de origine a Mariei.

Sursă: CrestinOrtodox.ro


Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.