duminică, 16 februarie 2014

Secrete greceşti - Longevitatea


    Nu ştiu cine este autorul articolului pe care-l voi reda, integral, mai în josul paginii, dar după actualizarea cu diacritice, câteva întervenţii de corectură şi  ilustrarea aferentă, am considerat că, pentru o informare cât mai corectă, ceva investigaţii pe site-uri specializate şi credibile nu ar prinde rău. Privite per ansamblu, cele câteva „secrete” elenice sunt imbatabile ca beneficitate pentru organismul uman, însă, luate la bani mărunţi, sunt prea flu pentru a fi atribuite strict unei naţii sau alteia. În plus, cunosc suficient de bine Grecia şi, implicit, pe locuitorii săi pentru ca, pe ici pe colo, să nu fi fost pus în contradicţie de părere. Or fi grecii renumiţi pentru foarte multe, dar nu cred că tocmai stilul de viaţă, ca să citez autorul, ar fi un reper pentru o sănătate de invidiat. Pragmatismul statisticilor relevă faptul că, la nivel european, Grecia figurează pe poziţiţii chiar neonorante, regăsindu-se în Top 3 la categoriile: Boli pulmonare, inclusiv oncologice (rată enormă în rândul fumătorilor – 51,09% la bărbaţi şi 31,9%  la femei), cancer mamar şi de prostată.
   Prin urmare, vă invit să lecturaţi materialul următor, menţionând că cele câteva „note personale” sunt, în fapt, date preluate şi adăugate, dar care nu aparţin autorului iniţial.


   Grecii sunt renumiţi pentru stilul lor de viaţă. Modernismul şi antichitatea se îmbină perfect în cultura grecilor, iar înţelepciunea lor ar putea fi împrumutată şi de restul popoarelor pentru aborda în stil de viaţă sănătos.
   Iată ce poţi învăţa de la greci pentru a fi longeviv, sănătos şi fericit.

1. Dieta mediteraneană

   Această dietă este bogată în legume, măsline, grăsimi sănătoase, peşte, cereale integrale şi vin (cu moderaţie). Toate acestea contribuie la o scădere a incidenţei bolilor cardiovasculare, obezităţii, cancerului şi chiar a Alzheimerului. 



   Notă personală: În Europa, primele trei locuri pentru calitatea hranei au revenit, în ordine, Italiei, Franţei şi Spaniei.

2. Siesta

    Grecii cred cu tărie că somnul de după-amiază este sfânt. Vei vedea că în unele oraşe toate firmele îşi încetează activitatea la prânz pentru siestă şi se deschid din nou în jurul ore 17:00. “Somnul de după-amiază este o adaptare la climatul cald al Greciei. Siesta este un obicei plăcut care, practic, dublează ziua. Oamenii îşi încep din nou activitatea după ora 17:00 şi o prelungesc până la orele 23:00-24:00. E un obicei foarte des întâlnit în Grecia”, a explicat Dimitrios Trichopoulos, cercetător de origine greacă de la Harvard School of Public Health.

   Notă personală: O siestă care, până nu demult, îi costa doar pe ei. După aderarea la UE, toţi europenii au plătit pentru somnicul lor de după-amiază, fapt ce-i plasează pe un loc fruntaş în Top...lene.

3. Plimbarea

   În timpul verii, grecii “trag obloanele” şi la propriu şi la figurat, până când soarele se domoleşte. Apoi ies la plimbare pe străzile principale sau pe insule.
Grecii au un ritm lent de viaţă. Ei savurează viaţa şi se bucură de ea. Plimbări lungi, mese lungi, pauze de cafea. “În Grecia nimeni nu poartă ceas. Niciun ceas nu merge corect. Când invită pe cineva la prânz, ar putea veni la ora 10 dimineaţă sau la ora 6 seara. Nu se sinchiseşte nimeni de oră la care vine”, explică dr. Ilias Leriadis, medic din insulă grecească Ikaria.
   Notă personală: Într-adevăr, grecii nu pot fi acuzaţi de sedentarism. Cu un procent general (bărbaţi-femei) de 15,6 % surclasează categoric alte naţii. Nu voi da România ca termen de comparaţie, ci Italia, cu 54,7 %., deşi ciprioţii stau şi mai „incomod” în clasament, cu 55,4%. Totuşi, chestia cu "nimeni nu poartă ceas" este după alt fus orar istoric.

4. Întrebările

    Obişnuiţi încă din antichitate cu filosofia, grecii sunt tot timpul preocupaţi de întrebări precum “Cum să trăim bine?”, “Cum să fie guvernat oraşul?”, “Ce este moral?” “Cum să-i tratăm pe ceilalţi?”. Grecii au o viaţă foarte bine structurată şi cred în vorbă lui Aristotel “Cunoaşterea de sine este începutul înţelepciunii”.


5. Ospitalitate

   Ospitalitatea grecească este proverbială. Generozitatea şi spiritul cu care îşi întâmpină oaspeţii, îi fac pe greci să fie consideraţi unul dintre cele mai prietenoase popoare.
Notă pesonală: Am răscolit net-ul câteva ore bune pentru a găsi o statistică pe tema ospatilitate. N-am găsit, decât câte un Top 10, mai mult cu caracter turistic. Oricum, să recunoaştem, este un atribut greu de cuantificat, însă, din experienţă proprie, pot spune că grecii nici nu te dau afară, dar nici nu-ţi cad la picioare de bucurie că te văd în ograda lor.

6. Secretul longevităţii

    Insula mediteraneană Ikaria are cea mai sănătoasă şi longevivă populaţie din lume. Oamenii din Ikaria trăiesc de patru ori mai mult decât americanii. Pe lângă faptul că sunt foarte sănătoşi şi au speranţa de viaţă la 90 de ani, ikarienii au cele mai scăzute rate de depresie şi demenţă. Secretul lor constă în dieta mediteraneană, ieşirile în aer liber, legături strânse între familie şi membrii comunităţii şi somn cât cuprinde. “Ne trezim târziu şi dormim după-amiaza. Nici nu-mi deschid cabinetul înainte de ora 11:00, pentru că nu-mi vine niciun pacient la acea oră”, a declarat pentru New York Times, medicul Ilias Leriadis.

Notă personală: Dacă este să asimilăm „longevitatea” cu termenul „speranţă de viaţă”, World Health Organization a plasat Grecia pe locul 25 în anul 2013, din 193 de ţări luate în evidenţa statistică.

7. Poveştile

    
   Poveştile greceşti sunt minunate. Cu toţii am copilărit cu Legendele Olimpului. Pe lângă faptul că din poveşti copiii învaţă de mici lecţii de înţelepciune şi moralitate, studiile de specialitate spun că poveştile ajută creierul să dea vieţii o structură şi un sens.

8. Mese în familie

    Grecii iubesc mâncarea, dar şi mai mult le place să mănânce împreună cu prietenii şi familia. În Grecia este o tradiţie să aduci la masă oameni, prieteni. “Mâncatul rupe barierele comunicării şi separării de străini. Mâncând alături de prieteni îţi arăţi dragostea, respectul, atenţia. Mama mea spunea că, la masă se vindecă răni şi se leagă prietenii noi. Ne amintea de fiecare dată ca atunci când îndepărtăm o persoană străină, ne negăm nouă înşine oportunitatea de a trăi fericiţi şi prosperi”, mărturisea scriitoarea Agapi Stassinopolous, pentru Oprah.com.

9. Cheia fericirii

    Stoicismul este una dintre cele mai vechi şcoli de filosofie din Grecia, fondată în Atena, care are şi astăzi relevant. Stoicii credeau că stresul şi nefericirea nu sunt rezultate ale unor evenimente externe, ci produsul unor trăiri interioare, judecăţi, prejudecăţi. Ca atare, fericirea este tot o stare internă. “Alungă grijile despre lucrurile care sunt dincolo de puterea sau de dorinţa ta”, spunea Epictet, unul dintre filosofii stoici. Stoicii nu promiteau securitate materială, ci o fericire de nezdruncinat.

Notă personală: Într-o statistică publicată în 2011, World Health Organization poziţiona Grecia pe locul 87 în lume la capitolul sinucideri, iar Eurostat Statistics, în 2012, a plasat Grecia pe ultimul loc în Europa, cu 3.0 % din totalul populaţiei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.