sâmbătă, 30 aprilie 2011

Românul care a păzit "Nunta secolului"

Christopher Ghika, strănepotul Martei Bibescu, a fost seful gărzii regale la nunta lui William şi Kate

Material preluat de pe: "Opinia Timişoarei"


Paza reginei si protocolul pe durata nuntii regale au fost asigurate de catre un regiment de elita, Garzile Irlandeze, echipate cu traditionalele uniforme rosii si caciuli din blana de urs. Soldatii au fost condusi de catre Christopher Ghika, stranepotul celebrei Marta Bibescu.



Tatal lui Christopher, Ion Ghika, s-a nascut la Paris, in 1928, dar si-a petrecut mare parte a copilariei in Romania. Ion Ghika a parasit Romania alaturi de Marta Bibescu la inceputul cel de-al Doilea Razboi Mondial si s-a stabilit in Regatul Unit. Aici, s-a alaturat Garzilor Irlandeze, a obtinut cetatenia britanica si a facut eforturi sa isi aduca restul familiei in Marea Britanie.

Fiul sau i-a calcat pe urme si a devenit comandantul Garzilor Irlandeze. Christopher Ghika a luptat in fruntea regimentului militar in provincia Helmand din Afganistan, inainte ca soldatii sa fie chemati la Londra pentru nunta regala.



“Standardele pe care le cerem in Afganistan sunt la fel ca standardele pe care le avem in curtea din fata a Palatului Buckingham. Excelenta in ambele cazuri. Iar atunci cand participi la o parada, este dificil sa stai pe loc purtand caciula din blana de urs si tunica”, a declarat Christopher Ghika, comandantul Garzilor Irlandeze.

Christopher si soldatii sai au asigurat siguranta reginei, au pazit Palatele Buckingham, St James si Turnul Londrei. De asemenea, patru garzi irlandeze s-au aflat in interiorul abatiei Westminster pe durata nuntii regale, unde au servit drept garda de protocol pentru cei doi miri.

NOTĂ:

1. Brigadierul-prinţ Cristopher Ghika — român de origine —, descendentul celebrelor familii Ghica şi Bibescu, este comandantul Gărzilor irlandeze, însărcinate cu paza căsătoriei dintre prinţul Williams şi ducesa Catherine. Citiţi articolul din prestigiosul cotidian britanic The Times despre cel care are se află la comanda pazei Palatului Buckingham. Gărzile irlandeze sunt formate din acei militari îmbrăcaţi în tunici roşii şi cu căciuli din blană de urs, pe care turiştii se înghesuie să-i fotografieze la ceremoniile schimbării gărzilor la palatul regal londonez.
2. Pentru cei ce doresc să afle mai multe amănunte le pun la dispoziţie un link, pentru a lectura în variantă originală un articol publicat de către prestigiosul "The Time", ediţia on-line:
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/obituaries/article1154194.ece

4 comentarii:

  1. foarte bun articolul,nu stiu s-a spus de catre zvonacii care au dat in direct nunta?cred canu.Nu era f im[portant.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Margareta Nu, nu au spus nimic. Erau mai preocupaţi de cum o va săruta şi în ce poziţie o va ţine pe mireasă. Faptul că un descendent al unei familii de renume în România este un brav ofiţer...nu mai conta.

    RăspundețiȘtergere
  3. la asa nunta..asa print -comandant de garda..
    frumos !

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.